Bezoek het Annahuis

Op maandag wordt er warm geluncht in het Annahuis. Schuif aan tafel aan, help de enthousiaste koks of verras ons met je favoriete recept! Bezoekers betalen €2,50, mensen zonder inkomen eten gratis mee. Volg ons op Facebook voor actuele informatie.

Elke donderdagmiddag is er open Atelier. Bezoekers kunnen, afhankelijk van de wensen en ideeën, met verschillende materialen werken. Ze krijgen inzicht in hun eigen talent en plezier in hun eigen kunnen, waardoor zelfvertrouwen groeit.

Nettie schildert

Nettie schildert graag. Ze zegt: “Ik dacht: ‘dat kan ik niet’. Bij het Atelier ontdekte ik dat het heel leuk is.” Nu schildert ze dolfijnen. Voor haar zoon. Nannie komt ook graag naar het Atelier. Met plezier denkt Nannie terug aan 2017. Toen kregen de schilderijen van het Atelier een tentoonstelling. In de bibliotheek in het centrum. De wethouder opende die en er was veel belangstelling. Nannie dacht toen: “Ik kom dan wel uit Tuinzigt, maar mooi dat mijn schilderij hier hangt! Zo trots was ik!”

De inloop van het Annahuis is een huiselijke en veilige ontmoetingsplek voor eenieder die behoefte heeft aan warmte en gezelligheid. De gastheren en -vrouwen verwelkomen bezoekers aan de deur, verzorgen de koffie en de thee, spelen spellen en bieden een luisterend oor en persoonlijke aandacht.

Nannie vertelt over de inloop

Nannie komt al 25 jaar naar de inloop. Ze vertelt daar graag over. Samen met Nettie, met wie ze bij het Annahuis een goede band heeft. Beide vrouwen wonen in de buurt. Persoonlijk contact, daar gaat het om op de inloop! Nannie zegt: “Ik kom vanaf het begin. Het was voor mij goed om onder de mensen te komen. Want ik durfde in die tijd niets. En al helemaal niet alleen.” Al gauw werd het Annahuis haar tweede thuis. Nannie: “Je moet hier niets, je mag jezelf zijn. Bij de gastvrouw vind je een luisterend oor. Ook onderling delen wij veel. Lief én leed. Maar ook spullen. Soms heb je thuis iets over. Dat zet je hier dan in de weggeefkast. Als je iemand blij kan maken, slaap je toch fijner?”

Het Annahuis biedt veel. Beide vrouwen maken of maakten van alles gebruik. De inloop, de Ateliermiddagen of de gezamenlijke maaltijden. Nannie zegt: “Leuke bezigheden! Zo leer je elkaar kennen en waarderen. Voor mij betekenen die contacten veel. Ik word hier gezien en ben daardoor zekerder geworden.”

Beroepskrachten en een vrijwillig medewerkster verblijfsrecht zijn beschikbaar om bezoekers individueel te begeleiden en te ondersteunen. Bij een ingewikkelde vraag volgen we mensen intensief en steunen hen in hun gang langs loketten en instanties. Het Annahuis vormt zo een vangnet voor mensen die anders uit beeld zouden verdwijnen. We werken nauw samen met andere hulpverlenende instanties in Breda.

Al enkele jaren vormt een groep van (ex)dak- en thuislozen en belangstellenden de Straatraad. Een belangrijk doel van de raad is het doorbreken van de negatieve beeldvorming rond dak- en thuislozen. Dit gebeurt o.a. door het geven van Straattours en presentaties. Elke laatste woensdag van de maand komt de Straatraad bijeen.

Straattour

Onze straatgidsen, allemaal zelf (ex)dak- of thuisloos, laten tijdens een tour Breda zien vanuit het perspectief van de dakloze mensen. Zij delen hun persoonlijke verhaal met de ander en gaan intensief met hen in gesprek terwijl zij langs plekken lopen die voor hen van belang waren in hun periode van dakloosheid. Het Annahuis wil door middel van straattours de beeldvorming rond dak- en thuislozen positief beïnvloeden en vooroordelen bestrijden.

Werkgroep ervaring met verslaving

De werkgroep ‘ervaring met verslaving’ richt zich op het doorbreken van de vaak ongenuanceerde beeldvorming rondom verslaving door middel van presentaties en ontmoetingen. Het doel is om bewustwording, gelijkwaardigheid en begrip te creëren waardoor de kloof tussen verslaafden en niet-verslaafden minder groot wordt. Hiernaast hoopt de groep door het delen van ervaringsverhalen ook een preventieve werking te hebben te hebben met betrekking tot verschillende groepen in de samenleving die in een bepaalde periode extra kwetsbaar zijn.

Power2us

Power2us richt zich op (dreigend) dak- en thuisloze jongeren die door deelname aan een groep verder willen komen in hun leven. Ze komen wekelijks samen, steunen elkaar, sparen en ondernemen samen en stellen als groep hun eigen doelen op. Hierbij worden ze ondersteund door jongeren die zelf dak- of thuisloos zijn geweest. Het project is opgezet door de GGD West-Brabant, Surplus Welzijn, SMO Breda, Wijzijn Traverse Groep, Stichting Red een Kind en het Annahuis.

Onze kalender

Ons adres:

Haagweg 3
4814 GA Breda

ANBI wit@2x

Openingstijden:

Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag:
van 09.30 tot 12.00 u (zonder afspraak)
van 13.30 tot 16.00 u (op afspraak)

Vrijdag en Zaterdag: stichting de Herberg

Bekijk ons privacybeleid

Je bereikt ons via:

Telefoon: (076) 5217964
E-mail: info@annahuis.nl

IBAN: NL79 INGB 0007 4088 16

Design: Colibri Creation / Realisatie: Your IT-Solutions / Project: iV3 innovatie