Wat was het opeens koud! Na enkele milde winters waren we het haast niet meer gewend. 10 graden onder 0, een dik pak sneeuw. Voor velen was het een fijne afleiding van de coronacrisis, met schaatsen, warme chocomel en saamhorigheid.

Voor de dak- en thuislozen in Breda was het een ander verhaal. Waar zij normaal overdag bijvoorbeeld in de bibliotheek kunnen zitten, is dit vanwege de lockdown al een tijd niet meer mogelijk. Gelukkig mag iedereen ’s nachts binnen slapen in een speciale noodopvang. De gemeente heeft deze opvang in opdracht van de overheid tot nu toe tijdens elke lockdown georganiseerd. Ook mensen die geen recht hebben op reguliere opvang (mensen zonder binding met Breda, arbeidsmigranten, ongedocumenteerden, mensen die geschorst zijn) kunnen hier terecht. En tijdens de hevige sneeuwval meldden ook sommige daklozen die normaal liever in een tentje slapen zich hier. Maar wat doe je overdag, als de overheid code rood afkondigt, de grond spekglad is en je handschoenloze vingers al snel pijnlijk worden?

Op zondag besloot stichting de Herberg een dagje extra open te gaan en vanaf maandag nam het Annahuis het over. Al om half 9 ’s ochtends lieten we de eerste mensen binnen, die tot laat op de middag konden blijven. Het was soms bomvol, zeker met het beperkte aantal plaatsen dat we hebben vanwege de coronamaatregelen. Maar de sfeer was goed. Er werd uitgerust, opgewarmd en gekletst. Vrijwilligers kwamen extra, de koks zorgden voor grote hoeveelheden voedsel. Zo was de saamhorigheid ook onder de dak- en thuislozen te vinden. ’s Middags kropen mensen voor de tv, kon je een speld horen vallen terwijl er een film werd gekeken.

Na vier dagen nam de Herberg het stokje weer over en na het weekend schoot de temperatuur omhoog. We zijn weer teruggegaan naar de oude openingstijden van de inloop: maandag en woensdag van 10 tot 12u, met aansluitend een maaltijd. Voor onze bezoekers is het fijn dat het barre weer voorbij is. En voor het Annahuis was het een drukke week. Maar de herinnering aan de hectiek en gezelligheid is zeer warm!

 

Foto: Arathorn Gummlich

Ons adres:

Haagweg 3
4814 GA Breda

ANBI wit@2x

Openingstijden:

Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag:
telefonisch bereikbaar van 9:00 tot 16:00 uur.
Wil je langskomen, kom dan naar één van de
activiteiten of maak een afspraak.

Vrijdag en zaterdag: stichting de Herberg

Bekijk ons privacybeleid

Je bereikt ons via:

Telefoon: (076) 5217964
E-mail: info@annahuis.nl

IBAN: NL79 INGB 0007 4088 16

Design: Colibri Creation / Realisatie: Your IT-Solutions / Project: iV3 innovatie